Elbistan yöresel doğal köy ürünleri sofraların vazgeçilmez lezzetlerindendir. Kahramanmaraş’ın elbistan ilçesine mahsus olan çok sayıda yöresel köy ürünleri bulunmaktadır. Naturel olan ürünlerin tadına bakarak bir kez lezzetini alan kişiler ise her daim bu tadı tatmak ve sofrasında bulundurmak istemektedir.
Elbistan Köy Peyniri; Peynir her daim sofrada olmazsa olmazlardandır ama! Elbistan köy peyniri ise fabrikasyon ve farklı bölgelerdeki yapılan köy peynirinden çok farklıdır. Koyun, Keçi, Manda (Camız denir elbistan’da) ve inek sütü ile yapılan köy peyniri mayalanarak kendi lor suyunda kaynatılır ve yemesi şahanedir. Taze taze kaynar iken sündürerek yemesi ise farklı bir yaklaşım olmaktadır. Çocuk iken muhakkak peynir kaynar iken süzekten çıkar çıkmaz elini yakarak peynir kapmışınızdır kazandan.
Taze Köy Çökeleği; Çökelek deyipte geçmeyin kaç çeşit çökelek var biliyormuydunuz acaba? Şarkılara bile konu olan ham çökelek yani taze köy çökeleği, deriye basılmış terbiye edilmiş deri çökeleği, yağlı çökelek yani peynir, süzme yoğurt ve kaymak ile terbiyelenmiş domas çökelek ve bir çok çeşitleri olur her yöreye göre. En çok tercih gören ise günümüzde hastalıklarda çok olduğu için taze çökelek olmaktadır. İster börek yapımında ister sabah kahvaltılarında soğan ile kavurup tüketen kişiler çoktur.
Tuzlu ve Tuzsuz Köy TereYağı; Tere yağı sofraların vazgeçilmezidir bir bakıma. Taze köy yumurtasını pişirmek en güzel tere yağı ile olur ve bulgur pilavı içinde tuzlu tere yağı olmassa olmazlardandır. Sabah kahvaltısında ayrıca taze tere yağı ile bal yemesi başka bir lezzettir. Kısacası tere yağı olmadan bazı yemekler leziz demek imkansızdır. Bitkisel yağlarda tere yağının asla lezzetini bulunmayacağı aşikardır.
Elbistanlı olupta yöresel köy ürünleri hakkında bilgi sahibi olmayan varsa elbistanlı olduğundan şüphe duymak gerekir. Her yöreye has olduğu gibi elbistan köy ürünleride yöresel bir farklılıktır. Yaz aylarında kurutluk yani biber dolması, kabak dolması, salatalık dolması ve patlıcan dolması telaşı başlar. Salça yapımı ise sonbahara doğru başlar ve biber domates salçası içinde bayağı bir telaş vardır.
Şıra konusu ise bambaşka bir olay. Yazın başı ile beraber dut kurusu ve yaş tut pekmezi çıkarma telaşı vardır. Güzün ise üzüm sergisi ve üzüm pekmezi telaşı başlar. Her gün aynı olsa hayat yaşanırmı dercesine. Tabi yaz gelince iş çok olur. Tarhana meşhurdur elbistanda sıkmaç ve çerezlik olarak yapıp yemesi. Kayısı ise ayrı bir olay. Patik çir, gün kurusu ve islim çiri baya bir telaşlı dönemleri vardır. Elma ve armut kak yada hak yapma telaşınıda unutmamak lazım gelir.
Elbistan yöresel doğal köy ürünlerini merak ediyor iseniz elbistan’da bir yaz boyu kalarak (tabi boş boş şehirde oturmak değil amaç, çalışmak ve görmek bakımından) bibebir görüp ögrenmek yada keşfetmek daha iyi bir izlem bırakabilir sizlerde.