Aikido Nedir? Aikido Savaş Sanatları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aikido Nedir? Aikido Savaş Sanatları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aikido Nedir?

Aikido üç ana temelden oluşur; Ai, uyum anlamı taşır. Ki, çi gücü veya yaşam enerjisi ve ruh anlamını taşır. Do, yol anlamı taşır ve kısaca Aikido ruh uyum yoludur. Aikido çevrenizle, doğa ile, karşınızdaki bir rakip veya insan ile ve en önemlisi ise kendiniz ile uyum halinde olmaktır. Olumsuz alğılardan uzaklaşmak ve kendinizi kontrol altına almaktır. Aikido ruh uyum yolu olduğu için fazla bir güç harcamadan karşıdaki insanın gücünü kendi lehinize çevrile bilen ve kullanıla bilen bir savaş sanatıdır. Aikido yalnızca kendini savunmak için değil aynı zamanda insanın ruhsal gelişimi içinde öğretilen ve öğrenilen bir savaş sanatıdır. Kısa ve öz olarak Aikido; insanın yaşam gücüyle bir bütün olma yolu demektir.

Aikido savaş sanatları hakkında bilmeniz gereken ve bu sanatın ana vatanı neresidir diye merak ediyorsanız, Aikido savunma sanatı hakkındaki düşüncelerinizi aydınlatacak bilgileri kısaca özetleyelim. İşte bilinmesi gereken en önemli Aikido bilgileri;

O'Sensei Morihei Ueshiba

  1. Aikido’nun ana vatanı Japonyadır. Ve Aikido savaş sanatının ilk hocası Morihei Ueshiba’dır.
  2. Aikido savaş sanatı olarak ortaya çıkışı ise 1930 ve 1960 lı yıllarında rastlanmıştır.
  3. Aikido teknik olarak Daito Ryu, Aiki Jujutsu ve Kenjutsu olarak adlandırılır.
  4. Aikido öğrencisine Aikidoka denilir. Aikido eğitiminde aikidoka’ya üç tip temel silah eğitimi verilir. Bu silahlar ise Bokken; kılıç eğitimi dersidir. Tando; bıçak ve bıçağa benzer silah kullanımıdır. Jo; sopa kullanma sanatıdır.
  5. Aikido öğrenimi için eğitim ve pratiğin merkezi ise Dojo’dur.
  6. Aikido modern ve geleneksel olarak iki sınıfa ayrılır. Spor salonlarındaki modern aikido’dur. Dojo okullarındaki öğretiler ise geleneksel aikido’dur.
  7. Aikido yaşam felsefesi; Her insanın kendi içindeki saklı olan yaşam gücünü keşfederek geliştirmesidir.
  8. Aikido küçük yaşta başlanarak öğrenileceği gibi, büyük yaşta olan insanlar’da aikido öğrenebilmektedir.

Aikido Teknikleri

Aikido Savaş Sanatları

Aikido savaş sanatları genel anlamda savunma sanatı olarak algılanır. Aikido savaş sanatları hem saldırı hemde savunma için yapılan bir sanattır. Samuray’ın yolu ne ise aikido’nun yoluda aynıdır. Savaşcının yolu uzun ve yorucu bir yoldur. Aikidoka’nın da yolu aynı şekilde olmaktadır. Savaş sanatları strateji ve tekniklerden oluşur. Her zaman strateji ve teknikler bir birine denk düşmez ve hemen farklı bir teknik ile strateji denenmesi gerekir. Aikido bilmenin farkı burada ortaya çıkar ve zamanlama ile karşıdaki rakibin durumuna uyum sağlayarak, uygun olan tekniği uygular.

Aikido savaş sanatları için çalışma şekli ise; Açık alanlarda ve kapalı alanlarda çalışmak mümkündür. Hangi savaş sanatı olursa olsun herşeyin başı saygı ile başlayıp saygı ile bitmesiyle olur. Aikido Dojo’sundaki öğrenilen öğretiler dışardaki insanlar üzerinde test edilmek için öğretilmemiştir. Öncelik öz güven ve disiplin öğretisi ile aikidoka artık sıradan basit insanlardan bir farkı olmalıdır. Peki nedir o farklar diyecek olursak işte bazı örnekler;

  1. Aikidoka vatanına ve bayrağına sadakatli olmak zorundadır. (Sadakat özelliği her insanda olması gereken asil bir görevdir aslında.)
  2. Kendisini yetiştiren Sensei yani ustasına saygılı olmak zorundadır.
  3. Dojo kurallarına uymak zorundadır ve okuldaki ögrendiği teknikleri eğitimde çalışma arkadaşları hariç dışarda başka insanlar üzerinde denemeye kalkmamalıdır.
  4. Aikidoka çevresine duyarlı olmalı ve insanlara nazik bir şekilde yaklaşmalıdır.

Savaş sanatlarında bir son yoktur. Her daim çalışmak ve pratik yapmak gerekir. Elbistan firma rehberi olarak Aikido savaş sanatları hakkında bilinmesi gerekenler ve bu sanatın özünü anlatmaya çalıştık. Spor her yaşta yapılabilir; Dikkat edilmesi gereken husus ise savaş sanatları alanında olsun yada farklı dallarda yapılan spor olsun bulunduğunuz yaş oranına göre bir rehber eşliğinde çalışmaktır. Sağlıklı bir bünye için spor yapmak ve çalışmak her daim şarttır.

Samuray
Samuray

Eşsiz bir erdem, duru bir bilgelik ve vatana hizmet için yaşanır.

Cevap bırakın

Sitede Arayın